AcasăACTUALCele mai frecvente dezinformări şi teorii conspiraţioniste, după cutremurul din Turcia

Cele mai frecvente dezinformări şi teorii conspiraţioniste, după cutremurul din Turcia

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Pe măsură ce echipele de salvare din Turcia caută supraviețuitori și guverne din întreaga lume răspund cererilor de asistență internațională, cutremurul devastator de la granița turco-siriană se mai confruntă cu o criză – cea a dezinformării pe internet.

Imagini false, așa-ziși prezicători și teorii ale conspirației au apărut în spațiul online la imediat după ce au devenit evidente urmările cataclismului.

Prezicătorii

Cel mai viral dintre prezicătorii cutremurului din Turcia este olandezul Frank Hoogerbeets. Într-o postare pe Twitter din vinerea de dinaintea tragediei, Hoogerbeets scria că „Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur de ~M 7,5 # în această regiune (centrul de sud al Turciei, Iordania, Siria, Liban)”, însoțind postarea cu o hartă a zonei.

CITEŞTE ŞI: România suplimentează ajutorul pentru Turcia. A fost convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Cutremurul a fost localizat la granița dintre Turcia și Siria. Așa-zis-ul expert a indicat o zonă vastă și o marjă de timp generoasă.

În urma cutremurului, tweetul său a devenit viral. Strânsese până marți dimineață peste 65.000 de redistribuiri și peste 44 de milioane de utilizatori ai platformei sociale văzuseră postarea sa. Contul său ajunsese la aproape un milion de adepți.

În biografia publicată pe contul de Twitter, Hoogerbeets susține că este cercetător la Solar System Geometry Survey, care ar fi, conform propriei descrieri, un institut de cercetare „pentru monitorizarea geometriei dintre corpurile cerești legate de activitatea seismică”.

Imediat după cutremur, Hoogerbeets vine și cu explicația susținerilor sale.

„Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526. Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie”, scria Hoogerbeets.

Postarea are un disclaimer de la Twitter care arată că în prezent, cutremurele nu pot fi prezise și că nu există o bază științifică pentru predicțiile privind mișcările tectonice.

continuarea, în Europa Liberă

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

- Publicitate-spot_img

Ziaristi.ro

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri